iOS 8 – mange nye finesser du vil få glede av!

Ett år har gått siden Apple gjorde en stor overhaling av systemet for mobile enheter. For tips om gjenoppretting og sikkerhetskopiering før du oppdaterer, se fjorårets artikkel «iOS 7 – her er detaljene du trenger å vite!»

Nå har Apple sluppet iOS 8 for følgende enheter:

  • iPhone 4s, iPhone 5, iPhone 5c, iPhone 5s, iPhone 6 og iPhone 6 Pluss.
  • iPod touch 5. generasjon.
  • iPad 2, iPad 3, iPad 4, iPad mini (både med og uten retina) og iPad Air.

PS! Rapporter på nettet melder om at iOS 8 ikke kjører særlig bra på iPhone 4S eller iPad 2, så det kan være lurt å vente med å oppdatere disse (eller la de leve lykkelige med iOS 7).

iOS 8 – hva betyr det for deg?

Der iOS 7 ga oss et helt nytt brukergrensesnitt, er den store styrken til iOS 8 alle de nye mulighetene Apple har gitt til utviklerne. Allerede nå er nye apper lansert som integreres dypere i systemet enn noen gang tidligere (eksempler på dette ser du lenger ned). Vi kommer altså til å se en flom av oppdateringer fremover med ny funksjonalitet. iOS 8 er på en måte en 4-trinns rakett:

Apple har også gitt oss mye nytt nå. Og som vanlig går Applehjelp inn med lupe og garanterer at du oppdager noe du ikke visste fra før…

Et nytt helsekort som bokstavelig talt kan redde livet ditt

01emergency

Når du legger inn iOS 8 får du muligheten til å fylle ut et nytt helsekort med vital info som allergier, blodtype, pårørende etc. Dette kan hentes opp fra låst skjerm på din iPhone om en nødsituasjon oppstår.

02helse

Det er i Apples nye app for helse du kan legge inn nødinfo til ditt helsekort om du ikke gjør dette i det innledende oppsettet. Her vil etterhvert  all helse-relatert info samles inn fra andre tjenester/apper du bruker. Dermed får du en mer komplett oversikt over din egen helse samlet på et sted. Og når Apple Watch med alle sine sensorer blir lansert i begynnelsen av 2015 vil vi nok virkelig ta i bruk dette på en helt ny måte. I tillegg har iPhone 6 fått barometer, slik at feks antall trappetrinn eller høyden på helgens topptur kan registreres med stor nøyaktighet.

Tidsbesparende interaktive varslinger

03interaktive-varslinger

Når du får inn en ny melding kan du nå svare direkte fra varslingen ved å dra den ned. Dette gjelder også for møteinvitasjoner i kalenderen, enkel arkivering av mail, markere påminnelser som fullført i tillegg til funksjoner fra tredjeparts apper (som «å like» eller kommentere noe på Facebook). Legg også merke til at vi nå (endelig!) får mulighet til å installere nye tastatur som feks kommer opp med ordforslag mens vi skriver (fungerer foreløpig kun med engelsk på Apples innebygde tastatur).

Applehjelp kan melde om at Meldinger har blitt mye smartere

04meldinger

Hold inne på mikrofon-knappen ute til høyre og du kan sende en lydfil på 1, 2, 3. Eller hold inne på kamera-ikonet for å ta bilde eller film og sende «på direkten».

05detaljer-plassering

Send din egen plassering til noen (i et avgrenset tidsrom), gi navn til gruppemeldinger og forlat gruppesamtalen om du ønsker, eller aktiver «Ikke forstyrr» når du heller vil se gjennom resten senere.

Siri fortsatt ikke på norsk –  men «hey»…vi kan nå i hvert fall diktere på vårt smale språk

06diktering-siri

For å få mikrofon-tasten på tastaturet som gjør at du kan diktere tekst, må du aktivere Siri (Innstillinger/Generelt/Siri). Jeg syns den er overraskende presis og kommer til å bruke dette mye. Du kan si «komma», «punktum» etc for tegnsetting. Om du vil gå «all inn» med Siri er det bare å bable i vei på engelsk til henne. Nytt i iOS 8 er funksjonen «Hey Siri» som gjør at du f.eks i bilen kan aktivere Siri 100% handsfree (din iPhone må være tilkoblet lader). Det fungerer faktisk å si «Hei Siri» på norsk også.

Fra sky til godværssky – iCloud ikke lenger en rebelsk tenåring

07icloud-lagring

iCloud-nyhetene er mange og blir enda flere når OS X Yosemite og iPhoto killer’n – det nye «Photos for Mac» programmet slippes. Kort oppsummert: iCloud Drive, en Dropbox-variant slik at du – etter å ha installert OS X Yosemite eller går til www.icloud.com – får tilgang til alle filer og mapper i Finder på Macen din (alle filtyper støttes). iCloud Photo Library – som Apple nedgraderte til beta i siste sekund før ferdigversjonen av iOS 8 – kommer helt sikkert tilbake i løpet av høsten og vil bety at du kan ha alle bilder/videoer lagret i iCloud (og da må du kjøpe ekstra plass slik du ser jeg har gjort på skjermbildet over).

08finn-iphone

Nytt i Finn iPhone er at du kan aktivere «Send siste plassering» som altså avgir iPhone-posisjonen rett før batteriet flater helt ut – slik at du kan lese den av på f.eks www.icloud.com.

09familliedeling

Familiedeling ser veldig lovende ut, og høyst nødvendig og nyttig for alle familier. Familiens app-overhode kan dermed gi tillatelser til barna og hele familien kan veldig enkelt dele spill, programmer, GPS posisjon, en familiekalender og et felles fotoalbum. Nytt er også at barn under 13 nå kan få en Apple ID for å ta del i moroa.

Nye triks i Safari

10safari

Når du skriver i URL-feltet, dra siden ned for ny snarvei til å legge til i Favoritter og en kliss ny funksjon som gir deg desktop-utgaven av nettsiden. Har du noen gang angret på å ha lukket en fane eller flere i Safari? Hold inne (ikke trykk) på + knappen for nye faner og du blir presentert for vinduet «Nylig lukkede faner». En annen nyhet er at du nå kan veksle mellom «Privat» og normal-visning uten at respektive vinduer/faner lukkes.

11safari-kredittkort

Om du shopper med Safari under iOS 8 har du nå mulighet til å bruke kameraet til å scanne Visa/kredittkort slik at du slipper å taste kortnummeret manuelt.

Nå kan vi dele og samkjøre på kryss og tvers av alle tjenester

12deling-3rdparty

3. parts utviklere slipper nå til slik at delingsalternativer og tilpassede handlinger åpnes opp. Dette er stort og gjør at feks 1Password nå kan bruke Touch ID. I daglig tale betyr dette at vi kan kalle opp 1Password ved en hvilken som helst login i Safari, legge fingeren på Hjem-knappen og vips…vi er logget inn.

13snarveier-kontakter-varslinger

Programveksleren (dobbeltrykk på Hjem knapp) gir oss nå snarveier til kontakter (Favoritter og Sist brukte) og i Varslingssenteret har vi mulighet til å legge inn widgeter for favoritt-tjenestene våre, her representert ved Wunderlist og Evernote.

Camera, lights – masse nytt i Bilder og Kamera

15photos-redigering

Jeg digger forandringene Apple har gjort i Bilder-appen! Nå har vi de fleste mulighetene vi trenger for manuell redigering av bildene kategorisert under Lys, Farge og Svart-Hvitt.

I videosnutten over kan du lære deg hvordan du kjapt skifter mellom de ulike redigeringsmulighetene.

14photos-fav-album

Bildene er nå mye mer logisk kategorisert. Vi kan feks favorittmerke de beste bildene og disse med fler blir fint sortert i standard-album som Nylig lagt til (Kamerarull er borte), Favoritter (de du merker med hjerte), Sakte (slowmo-filmene), Bildesekvenser (burst-mode bildene), Panoramabilder, Tidsforløp (timelaps videoene) og Skjult. Skjult? Som i borte? Ja, se neste avsnitt.

16kamera-skjul

Hold inn på et bilde og du får muligheten til å skjule dette fra Øyeblikk, Samlinger og År samt alle album bortsett fra «Skjult». Kanskje vi får mulighet til å passordbeskytte dette «hemmelige» albumet i en oppdatering? Vi har også fått nye Kamerafunksjoner som nevnte Tidsforløp (tenk Hyperlapse) og 240 fps Saaaaaaakte (kun iPhone 6) for å nevne noen. Legg også merke til «solen» som dukker opp når du fokuserer – med denne kan du justere eksponering manuelt uavhengig av fokuspunkt.

Andre nyheter i iOS 8

iOS 8: Batteribruk

Under Innstillinger/Generelt/Bruk/Batterbruk kan du nå lese av hvilke apper som bruker mest ressurser.

17personvern

Bedre kontroll over når apper kan bruke stedstjenester og hvilke som gis tilgang til Helse.

18mail

Nye sveipe-funksjoner i Mail samt mulighet for å sette varsling på svar pr. eposttråd. Du kan også komme til en oversikt over Utkast ved å holde inne (ikke trykke) på «Ny Mail-knappen».

19grey

Mulighet for å aktivere Gråtoner under Innstillinger/Generelt/Tilgjengelighet.

20andre-apper

Nye detaljer skjuler seg i bunnen av Vær-appen og man kan nå sette inn bilder i Notater.

Dette innlegget vil bli løpende oppdatert når flere detaljer (eller oppdateringer) for iOS 8 dukker opp. Kommentarer her eller på Facebook er alltid velkomne.

Motta mail når neste artikkel fra Applehjelp blir publisert

Motta mail når neste artikkel fra Applehjelp blir publisert

Meld deg på vårt nyhetsbrev. Vi bedriver ikke spam og sender ut maks 6 nyhetsbrev i året. Du kan melde deg av når som helst. 

Takk for at du ønsker å motta nyhetsbrev fra Applehjelp!