iOS 7 – her er detaljene du trenger å vite!

Apple iOS 7

I dag slippes iOS 7 – en stor oppdateringen for Apples mobile enheter med mange nye, smarte funksjoner. I motsetning til hva som ofte er tilfellet med andre aktører i bransjen, har Apple jobbet for at du kan legge inn det nye systemet selv om din iPhone er opptil 3 år gammel. Du får ikke all ny funksjonalitet med en gammel enhet, men det er bra at denne oppdateringen er gjort tilgjengelig for flest mulig. Det kan uansett være klokt å vente på iOS 7.01 om du har en eldre iPhone/iPad. Erfaringsmessig optimaliseres fart og ytelse for eldre modeller i de første inkrementelle oppdateringene. Når du er klar for iOS 7, kanskje du bør vurdere en gjenoppretting slik at du får tatt en skikkelig opprydding? Uansett om du velger dette eller standard oppdatering, husk først overføring av innhold til datamaskinen, aktiver iCloud og ikke minst, ta en sikkerhetskopi!

iOS 7 kjører på følgende enheter:

 • iPhone 4, iPhone 4s, iPhone 5 samt nylanserte iPhone 5c og iPhone 5s.
 • iPod touch 5. generasjon.
 • iPad 2, iPad 3, iPad 4 og iPad mini.

Mange store nyheter men Applehjelp gir deg de små detaljene

Med denne oppdateringen har alt fått en overhaling – og det første du vil legge merke til er et utrolig elegant, minimalistisk men fargerikt nytt design. Samtidig virker ikke iOS 7 fremmed i bruk fordi Apple klokelig har beholdt systemets kjernefunksjonalitet og den ikon-baserte layouten du kjenner fra før, med unntak av bl.a. min nye favoritt, Kontrollsenter.

iOS 7 kontrollsenter

Dette innlegget vil dog ikke handle om de store forandringene, men de små, mindre kjente tingene som kan være svært nyttig å vite om. Trenger du først en gjennomgang av de store nyhetene i iOS 7 bør du se sjekke ut denne presentasjonen fra Apple som gir deg alt du trenger å vite om:

 • Et helt nytt Kontrollsenter.
 • Redesignet Varslingssenter.
 • Oppdatert Multitasking.
 • Nye kamerafunskjoner.
 • Med Bilder kan vi nå organisere, redigere og dele enda smartere en tidligere.
 • Airdrop, del innhold direkte trådløst til andre med iPhone i nærheten av deg.
 • Stor oppdatering av Safari med bl.a nye faner, kant-til-kant design og bedre ytelse.
 • Nye kamerafunksjoner.
 • Alle kjerne-programmer som Mail, Meldinger, Kalender, Vær etc. har fått store løft med nytt utseende og bedre funksjonalitet.

Gjør systemfonten fetere

Da Apple slapp de første betaene av iOS 7 introduserte de en helt ny systemfont, Helvetica Neue Ultra Light. Men utviklere og beta-testere mente denne var altfor tynn med redusert lesbarhet. Apple hørte på protestene som resulterte i at den ferdige versjonen av iOS 7 bruker Helvetica Neue i stedet. Men ikke nok med det, om du fortsatt syns denne blir for spinkel har du mulighet til å forandre dette. Gå til Innstillinger – Generelt – Tilgjengelighet og aktiver «Halvfet tekst».

iOS 7 - halvfet tekst

Slå av gjennomsiktighet i brukergrensesnittet

iOS 7 flommer over av elementer med gjennomsiktighet (om du har iPhone 4s eller nyere). Bakgrunnsbildet du setter på lås- og hjemskjerm påvirker nå resten av grensesnittet i mye større grad ettersom fargene her vil skinne gjennom til andre elementer på toppen – da spesielt i Varslingssenter og Kontrollsenter. Om du ikke har sansen for dette blir du sikkert glad for å vite at Apple også her gir brukeren valget ved å gå til Innstillinger – Generelt – Tilgjengelighet – Øk kontrast.

iOS 7 øk kontrast

Deaktiver Parallax bakgrunnen

Para-hva-for-noe? Om du allerede har oppdatert til iOS 7 (og har iPhone 4s eller nyere), har du kanskje lagt merke til at alt ser ut til å flyte på toppen av bakgrunnen på låst- og hjemskjermen når du tilter din iPhone (se effekten her). Dette er altså parallakse-effekten Apple har lagt inn i grensesnittet for å gi det hele en ekstra dybdefølelse. Men du kan deaktivere den om du ønsker, dette gjøres under Innstillinger – Generelt – Tilgjengelighet – Reduser bevegelse (du slår altså denne på).

Fun fact: Apple har også benyttet parallakse-skrolling på websiden for nye iPhone 5c (skroll ned til kjempebildene av blå og grønn modell når du ser på siden).

Er videresending fjernet og hvor ble tidspunkt for meldinger av?

I Meldinger når du står inne på en «chat», er knappen «Rediger» nå fjernet og erstattet med en snarvei for å ringe, facetime eller gå til kontakinfo (uten å skrolle til toppen som i iOS 6). Så hvordan videresender du meldinger nå? Apple har faktisk fjernet denne muligheten i iOS 7. Neida! Fikk du iOS 2 flashback nå? Funksjonen (samt muligheten til å slette en enkeltmelding) finner du ved å holde nede på en meldingsboble og deretter velge «Mer». Tidspunkt for enkeltmeldinger nedover i en konversasjon er heller ikke lenger synlig ved første øyekast, men om du svieper fra høyre til venstre og holder, dukker de opp ute til siden.

iOS 7 meldinger

Personer kan blokkeres

Har du en stalker? Da vil du sette pris på at du nå kan blokkere vedkommende fra samtaler, meldinger og FaceTime – direkte fra kontaktlisten.

iOS 7 blokkere kontakt

App Store: Auto-oppdateringer, apps i nærheten, ønskeliste og barn

Nå oppdateres apps automatisk. Om du ikke vil at dette skjer i bakgrunnen – kanskje fordi du ønsker å lese hva som er nytt/rettet før du oppdaterer – kan automatiske oppdateringer deaktiveres ved å gå inn på Innstillinger – iTunes og App Store. Merk, med automatiske oppdateringer aktivert får vi en logg over hva som har blitt oppdatert, både under «Oppdateringer» i App Store og det nye Varslingssenteret. En annen forbedring i App Store er at funksjonen «Genius» (som tidligere viste deg alternativ til allerede installerte apps) nå er byttet ut med «I nærheten». Denne viser deg aktuelle apps basert på plassen du befinner deg og kommer garantert til å bli nyttig ved reiser og søk etter tjenester på nye steder. Andre App Store nyheter er at du nå har en ønskeliste som også synkroniseres over til Macen i tillegg til at det snart vil dukke opp en egen kategori for apps til barn.

iOS 7 App Store

Kompass i 100% vater

Kompasset har fått en steintøff visuell oppdatering, jeg liker retningen Apple har valgt her…p-tysch…tok du den? Men om du ser nøye etter er det en ny «navigasjons-prikk» i bunnen som jo indikerer at noe befinner seg på neste side til høyre – nemlig et vater. Og det fungerer tre veier, portrett, landskap og liggende flatt med skjermen opp. Kjekt å ha.

iOS 7 kompass og vater

Zoom inn på video-opptak

En kjærkommen nyhet når du tar opp video, er at du nå kan zoome inn samtidig. Du bruker standard zoom-klyp med to fingre. Nå dukker det opp en vertikal zoom-kontroll på skjermen som hjelper deg videre – det er bedre å bruke denne da det ikke blir så mye riste-bevegelse på opptaket som klype-bevegelsen. Legg også merke til at Apple har gjort «ta-et-stillbilde-mens-du-filmer» funksjonen mye tydeligere med en ny, dedikert knapp.

iOS 7 zoom videokamera

Fingertips

Ikke naviger bakover og fremover med <  > knappene. Husk at nå er det bare å sveipe til venstre og høyre i stedet. De aller fleste medfølgende program som Safari, Mail, Notater, Kalender etc. støtter dette – og flere og flere 3. parts apper også. Dette er mye, mye enklere og da særlig ved enhånds-bruk på iPhone 5/5c/5s med 4″ skjerm i apper hvor tilbake-knappen er øverst, oppe i venstre hjørne. I Multitask-området, der du bytter mellom åpne program (dobbelklikk på Hjem-knappen) kan du nå enkelt sveipe et vindu oppover for å stenge ned appen. Men visste du at du kan lukke tre samtidig? Nå vet du det.

iOS7 fingertips

Mange flere muligheter under Tilgjengelighet

Under Innstillinger – Generelt – Tilgjengelighet har det (som tidligere nevnt i denne artikkelen) dukket opp mange nye valg. Se f.eks. på «Av/på-etiketter» på skjermbildet under til venstre. Når denne er påslått, understrekes påslåtte brytere med tallet 1 i tillegg til den sterke grønnfargen og tallet 0 når bryteren er i av-posisjon. Dette kan være til stor hjelp for svaksynte og fargeblinde. Legg ellers merke til at mulighetene har blitt enda flere under «Begrenset tilgang». Dette låser din iPhone eller iPad til ett program hvor du kan kontrollere hvilke funksjoner og områder som skal være tilgjengelige. Perfekt om du f.eks. har et lite barn som hele tiden går ut av et spill eller en lære-app fordi det konstant trykker ned Hjem-knappen. Med «Begrenset tilgang» kan du altså i dette tilfellet deaktivere Hjem-knappen i ønsket app. Og som du ser, det er mange muligheter her til å styre flere funksjoner etter egne behov.

iOS 7 tilgjengelighet

Andre «litt hemmelige» nyheter i iOS 7:

 • Facetime støtter nå vanlige (audio) samtaler.
 • Apple Maps med «turn by turn» veibeskrivelse også når du går. I tillegg har kartene fått nattmodus.
 • Slå sammen info fra to kontakter til en i Adresseboken.
 • Leter du etter iCloud faner i Safari? Disse finner du nå om du går inn på tabs og deretter skroller nedover. Og .com knappen med variasjoner får du nå opp ved å holde inne punktum-tasten.
 • Skreddersy det nye Varslingssenteret under Innstillinger/Varslingssenter.
 • I Innstillinger/Kontrollsenter kan du bestemme om Kontrollsenter skal være tilgjengelig fra låst skjerm og/eller programmer (om du f.eks. spiller et spill hvor du utilsiktet drar opp Kontrollsenteret, bør du deaktivere dette i programmer).
 • Flere programmer kan nå oppdatere innhold i bakgrunnen. Du styrer hvilke under Innstillinger – Generelt – Bakgrunnsoppdatering.
 • Personvern er styrket med flere valg her: Innstillinger – Personvern
 • En nedtelling (timer) vil også være synlig fra låst skjerm.
 • Vimeo og Flickr er nå integrert i systemet for enkel deling.
 • I Verdensklokka vil et trykk på en urskive gi deg en digital klokke i stedet.
 • Scann QR-koder direkte til Passbook.
 • Når du taster et telefonnummer vil du se bakgrunnen gjennom tastene når du trykker.
 • Klokke app-ikonet er levende på Hjem-skjermen (sekundviseren tikker av gårde…).
 • Det har kommet nye animasjoner når du laster ned/oppdaterer fra App Store og programmer du enda ikke har åpnet merkes med en liten blå prikk.
 • Siri skjønner mer og kan brukes til mange flere ting.
 • Spotlight/Søk utføres nå ved å sveipe nedover fra midten av Hjem-skjerm.
 • iOS 7 har støtte for iBeacons.
 • Finn iPhone har blitt mer tyverisikker. Nå må nemlig enheten aktiveres med Apple ID.
 • iOS 7 bringer mye nytt til bedriftsmarkedet.
 • Husk forøvrig å sjekke ut alle nye alarm- og ringetoner!

Ting som kommer når OS X 10.9 Mavericks blir lansert senere i høst:

 • iCloud Keychain, tenk 1Password funksjonalitet innebygget i både iOS og OS X som synkroniserer dine login-passord og kredittkort-info.
 • Synkronisering av Påminnelser mellom iOS og OS X slik at når du klikker ok på en påminnelse forsvinner den samtidig fra alle andre enheter.
 • Tekstsnarveier som legges til under Innstillinger – Generelt – Tastatur – Snarveier vil også synkroniseres mellom iOS 7 og OS X 10.9 Mavericks.

Det er forventet at iOS 7 slippes løs i kveld kl. 19 norsk tid. Kos deg!

Motta mail når neste artikkel fra Applehjelp blir publisert

Motta mail når neste artikkel fra Applehjelp blir publisert

Meld deg på vårt nyhetsbrev. Vi bedriver ikke spam og sender ut maks 6 nyhetsbrev i året. Du kan melde deg av når som helst. 

Takk for at du ønsker å motta nyhetsbrev fra Applehjelp!