iOS 6

I dag lanserer Apple iOS 6 for iPhone 3GS/4/4S/5, iPod touch 4. og 5. generasjon, iPad 2 og nye iPad. Jeg gir deg her litt info om hva som er nytt og forbedret for iPhone. Det er mange grunner til at du kommer til å digge oppdateringen fra iOS 5 til iOS 6, men jeg skal også fortelle deg om en nyhet som faktisk kan oppleves som et steg tilbake…

Men først, har du iOS 5 fra før kan du trådløst laste ned versjon 6 i løpet av dagen. Du kan gå inn på Innstillinger/Generelt/Oppdatering for manuelt å sjekke om den er tilgjengelig eller vente til du får en push-melding når den er klar. Dere med iOS 4 må koble til iTunes med kabel og installere på gamlemåten. Men man må oppgradere til iTunes 10.7 først.

Så hva er nytt? La oss starte med å sammenligne kontrollpanelene under iOS 6 og iOS 5.

Innstillinger

 

 • Bluetooth har blitt flyttet frem fra Generelt (hurra!).
 • Ny telefonfunksjon Ikke forstyrr (omtalt under).
 • Stedtjenester er flyttet under det nye kontrollpanelet Personvern.
 • Lysstyrke og Bakgrunn er nå samlet i et kontrollpanel.
 • Nye kontrollpanel: Påminnelser, Kart og Facebook.
 • Butikk har skiftet navn til iTunes og App Store.

Nye  telefonfunksjoner

Svar med melding aktiveres ved å skyve opp knappen til høyre for den grønne svar-knappen. Nå kan du kjapt svare med f.eks en forhåndsdefinert melding som settes opp i kontrollpanelet Telefon. Utrolig kjekt. Om du i stedet velger Minn meg på det senere, får du 3 valg: «Om en time», «Når jeg drar» eller «Når jeg kommer hjem».

Ikke forstyrr settes opp ved å gå til kontrollpanelet Varsling og aktiveres med av/på knappen rett ovenfor. Med denne begrenses lyd på innkommende anrop i tillegg til at iPhonen demper alle varsler for spill etc (ingen lyd og skjermen lyser heller ikke opp).

Nye  bilde- og kamerafunksjoner

Har du iPhone 4S eller iPhone 5 kan du nå veldig enkelt ta panoramabilder (uten å laste ned 3. parts App).

Du kan med iOS 6 dele bildene dine på en superenkel måte. Gå til kontrollpanelet iCloud/Bildestrøm og aktiver Delte bildestrømmer. Nå kan du i Kamerarullen opprette nye album under Bildestrøm og dele disse med andre (albumene vil da dukke opp i kamerarullen til den du deler med). Det som gjør dette til en killer funksjon er at du også kan dele albumet til en Offentlig nettside via iCloud.com som alle kan se i nettleseren.

Mail

Epost appen på iPhone har en ny funksjon kalt VIP innboks (samme som Mail i Mountain Lion på Macen) hvor viktige personers mail havner. Det er nå også mye bedre støtte for eposter som er Flagget og ikke minst, man kan endelig sette inn vedlegg direkte i eposten (du trenger m.a.o. ikke lenger åpne f.eks bilderullen først).

Facebook er over alt

Som Twitter tidligere ble integrert er nå også Facebook inne i varmen. Husk at du nå kan «dra ned» Varslingssenteret fra toppen av skjermen for å oppdatere status i en fei! Kontakter kan også oppdateres automatisk fra Facebook og Kalenderen kan nå i tillegg vise deg f.eks Facebook Events om ønskelig. Nytt er også at du kan «Like» apps fra App Store.


App Store

Alle butikkene har et helt nytt design, men også nye funksjoner. Og to nyheter i App Store gjør meg superhappy!

 • VI SLIPPER ENDELIG Å TASTE PASSORDET FOR HVER BIDIGE OPPDATERING. JUHU…!!
 • Du blir ikke «kastet» ut av butikken når du trykker «Installer» og nye apps får en «Ny» badge på ikonet før man åpner programmet for første gang.

Kart

Og her kommer vi til den ene tingen som kan få deg til å grine på nesa. Google Maps er borte og Apples egen kartløsning er på plass. Og fordi dette er en helt ny tjeneste er jo dette et 1.0 produkt. Så hva betyr dette for oss i Norge nå ved lansering? Negative ting:

 • Street View er borte – dette er jo en Google teknologi. Apple har delvis erstattet dette med noe de kaller Fly over men dette fungerer kun i de største byene i USA nå ved lansering. Jeg tipper uansett at vi i løpet av høsten får en egen Street View app fra Google, men forventer ikke hele Google Maps appen da dette antageligvis ikke er noe Apple vil tillate.
 • Mitt inntrykk etter en ukes testing er at kartene ikke er fult så detaljerte på veinavn etc. her i Norge.
 • Man kommer ikke så langt inn på satellittbildene som i Google Maps.

Men fortvil ikke, det er en mange positive ting med den nye kart-tjenesten også!

 • Har du iPhone 4S eller iPhone 5 får du nå bil-navigering type Tom-Tom med trafikk-varsling inkludert!  Man kan på forhånd laste inn ruten i telefonen slik at man ikke bruker mobildata på veien.
 • Kartene til Apple er vektoriserte og mye raskere å navigere og zoome i. De er også penere etter min mening.
 • Veldig bra Yelp integrering med info, omtaler og bilder av spisesteder, butikker og bedrifter (en av mine nye favoritter i iOS 6).
 • Visning i 3D


Andre nyheter i iOS 6

Det er mange flere nyheter i iOS 6 som jeg kommer til å skrive litt mer om her eller på Facebook. Her er en aldri så liten oppramsing.

 • FaceTime fungerer nå også med 3G, ikke bare WiFi.
 • Safari får iCloud-tabs (synkroniserer dine åpne sider til andre iCloud enheter) og fullskjerm-modus i landskaps-visning.
 • Begrenset tilgang under Tilgjengelighet holder iPhonen låst til ett program med kontroll over hvilke funksjoner som skal være tilgjengelige. Kjekt når du f.eks prøver å få poden til å ikke trykke på Home-knappen midt i spillet…
 • Lost Mode under Find My iPhone som gir deg oversikt over hvor telefonen er og har vært i tillegg til mulighet for finneren til å ringe deg på et alternativt nummer rett fra din gjenglemte iPhone.
 • Om du bruker Find My Friends kan du nå f.eks få automatisk advarsel når noen drar fra eller kommer til et sted.
 • Passbook – en helt ny app/tjeneste fra Apple som samler dine billetter og kuponger og gjør disse lett tilgjengelige – også fra låst skjerm. Spennende å se om norske bedrifter tar i bruk denne.

Sikert flere nye ting også som jeg har glemt i farten, men det tar vi etterhvert. 😉 Kos deg med nytt operativsystem på din iPhone og husk å følge med på Facebook for flere tips og triks.

Motta mail når neste artikkel fra Applehjelp blir publisert

Motta mail når neste artikkel fra Applehjelp blir publisert

Meld deg på vårt nyhetsbrev. Vi bedriver ikke spam og sender ut maks 6 nyhetsbrev i året. Du kan melde deg av når som helst. 

Takk for at du ønsker å motta nyhetsbrev fra Applehjelp!